logo

Puberteten

Wordpress

Tack, ditt mail är skickat
Oj, något gick fel. Försök igen om en liten stund.

Puberteten er det tidsrum, hvor drenge og piger gennemgår udviklingen fra børn til voksne individer. Puberteten starter med en gradvist øget udskillelse af gonadotropiner fra hypofysen. Dette stimulerer hormonproduktionen og kønskirtlernes vækst (æggestokkene hos piger og testiklerne hos drenge). Det første tydelige tegn på, at puberteten er begyndt hos drenge, er en forøgelse af testiklernes størrelse. Det sker inden de øvrige, mere markante forandringer mærkes, såsom stemmens overgang, vækstspurt, øget penisstørrelse og begyndende skægvækst. De kropslige forandringer hos drenge er helt afhængige af en øget udskillelse af testosteron fra testiklerne. Hele pubertetsprocessen tager ca. fire år. I det tidsrum øges testiklernes størrelse fra 3 ml til omkring 20 ml. Puberteten er kendetegnet ved vækst og opbygning. Sammenlignet med piger øger drenge primært deres muskelmasse, mens piger får en mere kvindelig fordeling af kropsfedt. Når puberteten afsluttes, stopper længdevæksten, skelettets mineralindhold øges, og vækstzoner, som børn har, tilkalkes og stoppes. Hvis puberteten ikke er gået synligt i gang ved 16-års-alderen, kaldes det forsinket pubertet og er et tegn på, at stimuleringen af testiklerne ikke er begyndt. I disse tilfælde bør der gennemføres en udredning, og ved behov bør der tilføres testosteron for at starte den kropslige forandringsproces. Ud over længde og muskelvækst er forøgelse af penisstørrelsen en tydelig effekt af testosteronpåvirkning, lige som kønsbehåring samt vækst og pigmentering af pungen.

Kønsorganerne

I løbet af puberteten vokser ikke kun penis, men også de indre kønskirtler, prostata og sædblærerne. Disse står for hovedparten af den væske, der udstødes i forbindelse med seksuel udløsning (ejakulation). Sædproduktionen begynder også i løbet af puberteten og kommer ganske tidligt i gang, men er ikke fuldt udviklet, før puberteten er overstået. Det er normalt, at drenge i puberteten oplever natlige udløsninger (pollusioner). Dette er en normal del af kønsmodningsprocessen. Med det øgede testosteronniveau vækkes også den seksuelle interesse, og erektioner bliver almindeligt forekommende, både om dagen og om natten, hvilket normalt følger mænd gennem hele livet.

Udvikling af kropsbehåring

I løbet af puberteten udvikles den typiske mandlige kropsbehåring. Pubeshår og hår under armene vokser ud og er et af de første pubertetstegn. Mens puberteten er i gang, spreder pubesbehåringen sig op mod navlen og videre mod brystet. I ansigtet begynder skægvæksten at udvikles.

Stemmen bliver dybere

Det er strubehovedets vækst, som får stemmebåndene til at blive længere, hvorved stemmen bliver dybere. I løbet af dette tidsrum kan stemmen variere ukontrolleret, hvilket normalt kaldes ”overgang”.

Musklerne vokser

Testosteron har en proteinproducerende (anabol) virkning, hvilket fører til en markant forøgelse af muskelmassen, specielt skeletmuskulaturen. Det betyder, at kroppen bliver mere muskuløs i puberteten.

Kropslængden øges

I løbet af puberteten indtræffer en vækstspurt, som topper mellem 14- og 16-års-alderen. Mod slutningen af puberteten nås den endelige voksenlængde.

Tipsa en vän

  • send mail
Tack, ditt mail är skickat
Oj, något gick fel. Försök igen om en liten stund.