logo

Symptomer på testosteronmangel

Wordpress

Tack, ditt mail är skickat
Oj, något gick fel. Försök igen om en liten stund.

Symptomerne på testosteronmangel kan være:

 • Mindsket sexlyst
 • Erektionsproblemer (morgenerektioner ophører)
 • Mindsket muskelmasse og muskelstyrke
 • Depressive følelser og/eller irritation
 • Træthed
 • Søvnforstyrrelser
 • Koncentrationsbesvær
 • Mindsket følelse af velbefindende
 • Pludselige svedeture og hedeture
 • Aftagende skægvækst

Testosteronmangel før puberteten

Utilstrækkelig produktion af testosteron under graviditeten medfører hos et drengefoster utilstrækkelig eller manglende udvikling af det mandlige kønsorgan – penis mangler eller er meget lille.

Hvis testosteronmanglen opstår på et tidspunkt mellem fødslen og puberteten, udvikles drengens mandlige træk ikke, dvs. at stemmen ikke går i overgang, og skægvækst, mandlig kropsbehåring og kønsbehåring udebliver. Testiklerne forbliver at have samme størrelse som et barns. Uden testosteron udvikler disse drengebørn relativt lang underkrop og lange arme og ben, eftersom testosteronet normalt bevirker, at længdetilvæksten i de lange rørknogler ophører.

Testosteronmangel hos voksne mænd

Sygdom hos voksne mænd kan føre til testosteronmangel. Der kan være varierende symptomer på testosteronmangel, afhængigt af hormonets forskellige funktioner. Ikke alle mænd med testosteronmangel har alle symptomer samtidig eller i samme udstrækning. Oftest udvikles de gradvist. Mange patienter har derfor svært ved at beskrive deres symptomer.

De første symptomer er nedsat mental og fysisk præstationsevne, og der kan også forekomme psykiske symptomer som f.eks. depression, uro, irritabilitet og koncentrationsbesvær. Mange mænd fortæller også, at de sveder, fryser, lider af hedeture, svimmelhed og hjertebanken.

Testosteronmangel kan også påvirke mandens sexliv. Han får mindre sexlyst og svigtende erektionsevne. Alle mænd oplever indimellem erektionsproblemer.

Eftersom testosteron også styrer sædproduktionen, er forplantningen nedsat hos mænd med testosteronmangel.

Den typiske mandlige kropsbehåring holder op med at vokse, hvilket også medfører mindre skægvækst. Huden bliver tør og rynket. Et andet tegn på testosteronmangel er mindsket muskelmasse og kropsstyrke og ansamling af kropsfedt i maveregionen

Ubehandlet testosteronmangel kan medføre knogleskørhed og dermed øget risiko for knoglebrud. Det kan også skyldes, at testosteronmanglen har medført en svækkelse af de muskler, som holder skelettet sammen.

Eftersom testosteron også stimulerer produktionen af røde blodlegemer, har mænd med testosteronmangel ofte lav blodprocent.

Testosteronmangel hos ældre mænd

Selv om flere og flere mænd udvikler testosteronmangel med alderen, er der store individuelle forskelle. Der findes mænd i en høj alder med normalt testosteronniveau, og der er mænd, som tidligt i livet udvikler symptomer på testosteronmangel. Disse forskelle skyldes arvelige faktorer, men påvirkes også af miljøfaktorer og den enkeltes livsstil.

Testosteronmangel hos ældre mænd er således ikke kendetegnet af et enkelt gennemgående symptom. Symptomerne på testosteronmangel varierer, lige som hormonfunktionen, og forandringerne udvikles gradvist i løbet af mange år.

Tipsa en vän

 • send mail
Tack, ditt mail är skickat
Oj, något gick fel. Försök igen om en liten stund.